lunes, 23 de junio de 2008

Copulació

Estany d'Ivars d'Urgell, Lleida. 21/06/08
Kodak EasyShare p712 + Raynox DCR250

Els cavallets del diable mascles presenten diferents estratègies per aconseguir l’aparellament amb les femelles. Així doncs, alguns són terriorials i els altres no.
Els no territorials són els que esperen l’arribada de les femelles a la zona d’oviposar els ous i els hi fan una emboscada.
Els mascles territorials són els defensos del territori amb unes condicions òptimes per l’oviposició. Atrauen les femelles amb les seves coloracions i l’agilitat en el vol.
Aquestes diferències etològiques sembla ser que estan relacionades amb el dimorfisme sexual de les espècies.

Un cop escollida la parella per part de les femelles, tindrà lloc l’acoblament per a la posterior copulació. Els mascles presenten dos jocs de genitals: el primer és el productor dels espermatozoides i el segon és l’usat en la còpula.

Abans de la copulació, el mascle transfereix els espermes del primer genital al segon, corbant el seu abdomen en forma de cercle .

Per a la copulació, el mascle usa els seus apèndixs caudals per agafar la femella per la part del protòrax, el que s’anomena posició en tàndem.

Si la femella és receptiva amb el mascle, corbarà el seu abdomen per unir-ne la punta amb el segon genital masculí (posició rodant), de manera que tindrà lloc la transferència dels espermatozoides des del penis fins a l’espermateca, on seran emmagatzemats fins a l’oviposició.

1 comentario:

Nicolas Moulin - NiMou dijo...

Muy bella moni, veo que al final te fusite al Ivars. Merecia la peina por lo que veo. Beasote